A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége és az ÉTA Országos Szövetség 2024. február 21-én levélben kéri az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát és az AJBH Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testületét a sokakat érintő pelenka-ügy kivizsgálására és közös megoldás keresésére.

Szervezeteinkhez az utóbbi hetekben számos jelzés érkezett a súlyosan halmozottan fogyatékos családtagjukat gondozó szülőktől, miszerint a mindennapokban egyre nagyobb nehézséget és egyre nagyobb anyagi terhet jelent a családoknak a TB támogatások elvonása különböző gyógyászati segédeszközökről, higiéniás termékekről. A jelzések több témát is érintenek, de a legnagyobb problémát egyértelműen a felnőtt méretű pelenkák-ügye, azaz azok elérhetősége és minősége jelenti. A tapasztalatok alapján egyre több jó minőségű pelenka kerül ki a közgyógyellátás keretében TB támogatott termékek listájáról, ezzel szemben pedig a piacon maradó pelenkák minősége gyakran kifogásolható. A minőségi kifogásokat súlyosbítja a mennyiségi probléma, hiszen a napi támogatott darabszám is elégtelen, az élettani szükséglethez nem igazodik.

A köztudottan átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok számára súlyos költségeket jelent havi szinten az, hogy az alapvető mennyiségű és/vagy minőségű pelenka biztosított legyen a súlyos fogyatékossággal élő, ápolásra, gondozásra szoruló családtagjuk számára. Ez a helyzet tarthatatlan, mielőbbi megoldást kíván.

Ezért kérjük az AJBH-t, és az alapvető jogok biztosának a fogyatékosságügyi független mechanizmus feladatai ellátását segítő Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testület Tagjait, hogy a rendelkezésére álló eszközök segítségével tegyenek lépéseket a kialakult áldatlan állapot rendezésében.

Megkeresésünkkel egy időben a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület is aktív tájékoztató és figyelemfelhívó kampányt indított facebook oldalán, melyet érdemes figyelemmel kísérni: https://www.facebook.com/LepjunkHogyLephessenek