Győrzámoly – 2023.07.26

Az Egy a világunk Alapítvány meghívására Győrzámolyban tartottuk soron következő tematikus napunkat, amelyet korábbi együttműködési megállapodásunknak megfelelően az ÉTA Országos Szövetséggel közösen szerveztünk.

A rendezvény programját az alapítványhoz kapcsolódó súlyosan halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő családok által előzetese feltett kérdések alapján terveztük meg, így a fókusz két nagyon fontos témára irányult. Az egyik a segédeszköz ellátásra, a másik pedig a sokakat érintő -a súlyosan halmozottan fogyatékos családtag felnőtté válás körüli nehézségek, lehetőségek- témaköre volt.

A rendezvényt Pulai Nikoletta Győrzámoly polgármestere és Kovácsné Tremmel Nóra, az Egy a világunk Alapítvány elnöke nyitotta meg.

Ezt követően Papp Ágnes az ÉTA Országos Szövetség elnöke rövid köszöntő beszédében kihangsúlyozta, hogy a két szervezet együttműködésének célja, hogy a célcsoport erősebb érdekképviseletete valósulhasson meg. Pusztaföldi Judit a HSOÉSZ elnöke pedig röviden bemutatta az általuk képviselt tagszervezeteket és a két szervezet együttműködésének területeit a súlyosan halmozottan fogyatékos emberek érdekében.

Polacsek Krisztina, a REHAB Zrt. üzletágvezetője többek között olyan olasz, angol manufaktúrák által készített segédeszközöket mutatott be, amelyek igazodnak a célcsoport speciális igényeihez, illetve tájékoztatta a jelenlévőket az igénybevétel folyamatáról.

A rendezvényen részt vett a Szent Erzsébet Támogató Szolgálatot működtető Győri Egyházmegyei Karitász munkatársai is, aki a támogató szolgálat által nyújtott szolgáltatásokra hívta fel a szülők figyelmét.

Ezt követően Molnár István János fogyatékosságügyi szakértő összefoglalta azokat a legfontosabb tudnivalókat, amik a súlyosan halmozottan fogyatékossággal élő fiatal felnőttek iskolai és iskola utáni életéhez kapcsolódnak. Az előadás során a szülők arra is választ kaphattak, hogy a fejlesztő oktatás során hogyan vehetik igénybe/hogyan tudják érvényesíteni a szakértői bizottság által leírt fejlesztéseket, hogyan tudják bent tartani a közoktatásban a 16 évesnél idősebb gyermeküket, illetve, hogy milyen lehetőségeik vannak a szociális szolgáltatások igénybevételére, esetleg létrehozására.

Az előadás anyaga itt megtekinthető.

Rendkívüli élmény volt számunkra ez a nap, hiszen a szülők aktív részvétele lehetővé tette a közös gondolkodást, amelyből mindenki magával vihetett valamit, ami éppen most hasznos lehet számára. Külön öröm volt, hogy tagszervezeteink közül (a nagy távolság ellenére) Nyíregyházáról a Tóth Edit a Többszörösen Fogyatékosokért Alapítvány és a Halmozottan Sérültek és Szüleiknek SZSZB Megyei Egyesülete képviseletében is részt vettek a rendezvényen. Köszönjük az Egy a Világunk Alapítvány meghívását, a szeretetteljes fogadtatást, s ezúttal is szeretnénk gratulálni kiemelkedő szakmai munkájukhoz, amivel segítik a Győr és vonzáskörzetében élő súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és felnőttek hozzátartozóit.