Családi táborok 2021

Szervezetünk a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAO KP-1-2021) támogatásával lehetőséget kapott arra, hogy olyan családoknak szervezzen tábort – kiszakítva minden napi rutinjaikból -, akik fogyatékos gyermeket, családtagot gondoznak, nevelnek.

Célunk volt, hogy segítsük a testileg és lelkileg rendkívül leterhelt szülők rekreációját, lehetőség legyen egymáshoz kapcsolódni, barátságokat kialakítani.

Három helyszínre vártunk jelentkezőket – Gönc, Tokaj, Balatonmáriafürdő – , ahol a csoportok számára befogadó, a speciális igényű szállóvendégeknek is alkalmas környezetet tudott biztosítani a szálláshely.

Örömünkre szolgált, hogy programjainkkal élményt tudtunk adni, színesebbé tehettük a nyarat a hétköznapok hősei számára. 

BALATONMÁRIAFÜRDŐ

GÖNC

Ferenc Józsefné vagyok Nagyvisnyóról. Gábor nevű gyermekemmel, aki agyvérzéssel született a Halmozottan Sérültek Heves megyei szülőszövetség tagjai vagyunk. Nagy öröm volt számunkra, hogy lehetőséget kaptunk 1o-en egy pár napos üdülésre, Göncre a Gyöngy-Virág vendégházba. A felajánlást a Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetségtől kaptuk. Gönc a Zempléni hegységben található. Nagyon kedvesen fogadott a házigazda, Csorbáné Gyöngyi. Megmutatta a szállásunkat A szállás és az udvar is nagyon rendezett volt.  Minden napunkat beprogramoztuk. Az időjárás is kedvezett. Első nap Hollóházán látogattuk meg a porcelán múzeumot. Nagyon szép volt. Utána Füzérre mentünk el. Sajnos a várra nem tudtunk felmászni, mert nagyon nehéz terep, de a látogató központban megismertették velünk a vár történetét. Vadász kiállítás is volt, amit megcsodálhattunk. Második nap Hejcére mentünk át. Gyönyörű kis zsák falu, tele faragott szobrokkal. Van egy emlékhely a szlovák hadsereg 42 tagjának, akik 2oo6-ban légi szerencsétlenséget szenvedtek. Ezek után Vizsolyra vezetett az utunk. Meglátogattuk a Bibliás könyvesházat és a református templomot. Itt nyomtatták a Vizsolyi bibliát, amit Göncön fordítottak és egy ember gyalog hozta át Vizsolyra. Ezután visszamentünk a szállásra, ahol elfogyasztottuk az ebédet, amit a helyi önkormányzattól rendeltünk. Ebéd után még Göncön is felkerestük a Károlyi Gáspár múzeumot és templomot. Vacsora, közös szalonna-sütés. Harmadik nap reggel elköszöntünk Gyöngyitől és a csodás kis szállástól. Hazafelé még betértünk Boldogkő várát megnézni. Ide sajnos csak 6-an tudtunk felmenni. Nehéz a terep, de megérte a gyönyörű kilátás. Szerencsésen hazaérkeztünk. Nagyon sok csodás hellyel ismerkedtünk meg, sok szép emlékkel lettünk gazdagabbak. Még egyszer köszönjük szépen a lehetőséget, hogy ott lehettünk.

Szeretettel Ferenc Józsefné

TOKAJ

Szülői köszönet

Hálás köszönetünket fejezzük ki, hogy részesülhettünk a Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége és támogatóik  által kínált lehetőségben, hogy pár napot kimozdulhattunk otthonainkból, megpihenhettünk. Sok -sok élményben volt részünk, sok inger érte a gyermekeinket, és minket szülőket is, amire  nagy szükségünk volt. A pandémia miatt gyermekeink még jobban a lakás falai közt élték életüket, nem volt lehetőségük közösségbe járni. Több család közülünk még soha nem volt  nyaralni, sem táborba, és több napos kiránduláson sem. Igy  még nagyobb értelmet nyert a lehetőség, amit számukra, számunkra ez a program lehetővé tett. Sajnos sem anyagi, sem a sérültség miatt  nincs lehetősége a családoknak ilyen kikapcsolódási lehetőségre. Gyermekeink is mosolyogva gondolnak vissza a Tokajban töltött napokra , most szerzett barátokra, élményekre. A program által a szülők, és segítők is gazdagodtak hisz kötetlen környezetben lehetőség volt egymás segítése , tapasztalatok megbeszélése. 

Köszönjük, hogy támogatták a HSOÉSZ programját.

Nyíregyháza,2021. szeptember 16.

                                                                                Kovácsné Németh Viktória