Református EGYMI Csodaösvény Fejlesztőháza – szakmai nap

2024. március 21.

A Református EGYMI Csodaösvény fejlesztőháza meghívásának eleget téve Tiszafüreden jártunk a Down világnap alkalmából szervezett szakmai konzultáción.

A rendezvényen Szulyák Eleonóra bemutatta a HSOÉSZ munkáját, és beszélt a fogyatékos gyermekek iskola utáni élet sorsfordulóiról, a szociális ellátásban rendelkezésre álló lehetőségeről. Urbanovszky Zsuzsanna pedig bemutatta a szövetség és partnerei által létrehozott információs honlapot, mely segítheti a szülőket és szakembereket a tájékozódásban, az új életszakaszhoz szükséges információk elérésében.

Gőz Andrea telephelyvezetővel beszélgettünk a Fejlesztőház működéséről, a kipróbált jó gyakorlatokról, melyeket szívesen ajánl más fogyatékos gyermekeket/fiatalokat ellátó szolgáltatóknak is. A jógyakorlatok egyrészt a szülők tehermentesítését, másrészt a társadalmi befogadást, a szemléletformálást segíthetik elő.

1. Egy szabad estét a fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülőknek!”

Jellemző, hogy a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők nagyon ritkán tudnak kimozdulni otthonról, ritkán tudnak kettesben időt tölteni. Ezért gondoltuk, hogy meglepjük őket egy szabad estével, amikor mi vigyázunk a gyermekeikre. A fejlesztőházban szerveztünk 11 gyermeknek „pizsamapartit” izgalmas, közös programokkal. Volt bográcsban közös főzés, amelyből felnőtt és gyerek, ki-ki lehetőségei szerint kivette a részét. Mindenki jóízűen fogyasztotta az együtt készített paprikás krumplit. Sok-sok mókával, játékkal, vidámsággal telt az este és a végén mindenki kellemesen elfáradt, és jót aludt a tábori hangulatban. A program nem csak a gyermekek számára volt nagyszerű élmény, a kollégák számára is emlékezetes alkalom volt, hiszen új tapasztalatokkal gazdagodtunk, megtapasztaltuk kiváló csapatunk újabb erőforrásait.

Mindemellett nem bíztuk a véletlenre a szülők kikapcsolódását sem, számukra is szerveztünk egy külön programot. Egy helyi vállalkozó a kezdeményezés mellé állt és felajánlott egy vacsorát a gyermekek szüleinek a legimpozánsabb helyi étteremben.

Az eredmény, hogy szülők és gyermekek egyaránt kizökkenhettek a hétköznapokból, élményt, kikapcsolódást kaptak mindannyian.

  2. „Fogadj örökbe egy termet!

  A Református EGYMI Tiszafüredi Telephelye folyamatosan próbálja felhívni a figyelmet a fogyatékos emberekre, küldetésének tekinti a szemléletformálást. A leg befogadóbb közösség a gyermekek közössége, így ebben a programban is tanulóink korosztályát céloztuk meg.

  A Down világnap alkalmából a többségi iskolák között meghirdettük a „Fogadj örökbe egy termet!” akciót. A program lényege volt, hogy a jelentkező iskolák osztályai kiválasztanak egy termet az intézményünkben és a választott terem ablakait az évszaknak megfelelően kidíszítik. A gyerekek saját iskolájukban elkészítették a díszeket, miközben beszélgettek arról, hogy hová is fognak jönni, kik járnak ide, miért idejárnak. Majd a díszeikkel eljöttek hozzánk, ahol miközben díszítettek, beszélgettek az ide járó kortársaikkal, rengeteget kérdeztek, minden iránt érdeklődtek. Fantasztikus volt látni, hogy bennük kíváncsiság van nem előítélet. Az ablakokat csodaszép ruhába öltöztek, a gyerekek pedig hatalmasat játszottak együtt.

  A pedagógusok visszajelzéséből tudjuk, hogy még napokig emlegették a gyerekek a program élményeit, még nagyon sok kérdés volt bennük, amit pedagógusaikkal tovább tudtak boncolgatni.

  3. „A különleges Mikulás”

  Tiszafüreden évek óta jár a „Különleges Mikulás” a többségi iskolák 5. osztályos tanulóihoz. A Mikulás mindig a Csodaösvény Fejlesztőházának egyik tanulója. Már novemberben lázasan készülnek a diákjaink, hogy apró ajándékokat készítsenek társaiknak, ami lehet könyvjelző, gipsz hűtőmágnes, vagy más kedves ajándék, ami nagy-nagy szeretettel készül. Aztán december 6-án a „Különleges Mikulás” kis rénszarvasaival elviszi a város iskoláiba a meglepetéseket. Ez egy nagyon jó szemléletformáló alkalom, hiszen a többségi iskolába járó gyerekek, megismerkedhetnek a fogyatékossággal élő társaikkal, mindemellett az előkészületek során kicsit többet is beszélgetnek a speciális szükségletű gyerekekről a tanáraikkal.

  A fogyatékos tanulóinknak is hatalmas élmény, hogy ők is képesek másoknak örömet szerezni ajándékaikkal. Reméljük, hogy a rendszeres kapcsolódás, a közös programok segítik a fogyatékos emberek elfogadását, másrészt pedig a fel növekvő egészséges gyermekekre számíthatunk majd, mint leendő önkénteseinkre, akár kollégáinkra.