„Árgyélusfa” projekt

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége 2019. november 29.-én tartotta „Árgyélusfa” projektjének nyitó rendezvényét.

A projekt a Nemzeti Fogyatékosságügyi – és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) által támogatott, „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” – FOF2019 című pályázati program keretében valósul meg.

A projekt célja egy fejlesztő eszköz és az ahhoz tartozó módszertani anyag kidolgozása szülők, pedagógusok, gyógypedagógusok részére. A játékot és a hozzátartozó módszertani leírást egyaránt tervezzük ép fejlődésű és fogyatékos gyermekek fejlesztéséhez. Így reményeink szerint egy integráló intézményben vagy családban, ahol fogyatékos és ép gyermek együtt nevelődik, egyaránt remekül használható. Az eszköz fejlesztésében együtt dolgozunk olyan intézményekkel, ahol kipróbálhatják/tesztelhetik, véleményezhetik a használatukat, vagy további fejlesztési javaslatokat tehetnek a szakemberek. Partnereink az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület Gyógypedagógiai és Szociális Szolgáltató Központja, és a Nagykőrösi Dalmady Győző Óvoda, Általános Iskola és EGYMI.

A rendezvény résztvevői ezen kívül más aktualitásokról is hallhattak, úgy, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, KILINCS projektjéről Nagy Orsolya projektmenedzser előadásában. A projekt figyelemmel kísérése azért fontos számunkra, hogy láthassunk, hogyan valósul meg súlyos halmozottan sérült lakók támogatott lakhatásba helyezése, és milyen feltételek mellett működtethető a célcsoport részére a szolgáltatás. Ez minta lehet azoknak

Földesi Erzsébet az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) elnökségi tagja beszámolt a szervezet 2019 éves munkájáról, a prioritást élvező témakörökről. Továbbá biztosította szövetségünket arról, hogy szakértelmével támogatja munkánkat a következő évben is.

Az NFSZK-ban „kezelt” Hazai Pályázatokat, azok fókuszait Szilaj Zsolt, NFSZK Hazai Támogatások Programirodájának vezetője mutatta be. Nagyon jó volt hallani, hogy ezek a források milyen sok civil szervezet kreatív ötletét támogatja.

A projekt előrehaladásáról az alábbi honlapon kaphatnak az érdeklődők folyamatos tájékoztatást: Árgyélusfa projekt