BARCS – szülőklub

A Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke felkérést kapott a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménytől, hogy az iskolában működő szülőklub aktuális összejövetelén tájékoztatást tartson, beszélgessen a szülőkkel azokról a kérdésekről, amelyek legjobban izgatják őket a gyermekeik jövőjét illetően.

Az iskolai környezet biztonságot, kiszámíthatóságot, rendszeres elfoglaltságot ad a fogyatékos diákok számára a tanulás és fejlesztés mellett, de ahogy nő a gyerekek életkora, annál nagyobb az aggódás a szülőkben. Mi lesz ez után?

Az aggodalom jogos. Hiszen a szociális szolgáltatások, a foglalkoztatás és az egészségügyi ellátás is eltérően alakul az ország különböző területein, egyesek számára elérhetőek, míg másoknak komoly nehézséget okoz az igénybevételük.

A klub alkalmával a szülőket érdekelte a gondnokság kérdése, pontosan mi a teendőjük, amikor a gyermekeik számára közeledik a nagykorúság ideje. További központi téma volt a szociális alapszolgáltatások lehetőségei, és mint új bentlakásos forma, a támogatott lakhatási szolgáltatás. A támogatott lakhatás vonzó lehetőségnek érzik a szülők, hiszen a gyermekük a közelben maradhatna, mégis kialakulhatna az önállósságuk, a családtól való természetes leválás megvalósulhatna.

Az, hogy a fiatal fogyatékos ember milyen szolgáltatásokhoz, ellátáshoz jut, nagyban befolyásolja a szülő érdekérvényesítő képessége és az informáltsága.

Ezért is tartjuk nagyon fontosnak az iskola kezdeményezését a szülőklub működésének támogatásával, mivel a különböző területeken járatos meghívott szakemberektől, és egymástól is nagyon sok információhoz juthatnak az érintettek.

A későbbiek során pedig javasoltuk, mindannyian keressék/figyeljék a helyi civil szervezetek által kínált lehetőségeket is, hiszen egy közösség részeként az érdekérvényesítés hatékonyabb lehet, több releváns információhoz juthatnak, és a sorstársak által megosztott tapasztalatok mindennél több segítséget, támogatást adhatnak.

2019. március 27.

Pusztaföldi Judit
elnök